29 Aralık 2011 Perşembe

Ülkemizde Bilişim!!!

        Ülkemizde Bilişim Sistemleri bildiğiniz gibi Ulaştırma Bakanlığı altında bulunmaktadır.Bizimkiler hat,kablo,döşeme falan zanledip Ulaştırmaya bağlamışlar bu SİSTEMİ.İşte bu yüzdendir ki gelişemiyor bilişim sektörü.Çoğunuz bana katılmayacaksınız adım gibi eminin ama evet sırf bu yüzden gelişemiyor bilişim.Ne demişler büyükler:"Balık baştan kokar." Bir de daha büyüklerin lafı var ki o da imam cemaat lafı... :) :)
        Bizim bakanımız maalesef bu konulara çok yatkın değil.Zaten katıldığı toplantılarda ki konuşmaları da bunu gayet ortaya koyuyor.(http://www.youtube.com/watch?v=Sn7pNTsY5iY).Bir insanın bilmemesi ayıp değildir ama öğrenmemesi ayıptır.Eğer kendin öğrenemiyorsan bari yanındaki danışmanların öğrensin.%170 zam alırken iyi valla bir zahmet açsınlar interneti öğrensinler.Sonuçta yasaklı içerik değil ,değil mi? Yoksa öyle mi acaba? Peki çözümlere gelelim öyleyse.Madde madde yazacağım.Yazıyorum:

1)Öncelikle BTK,TİB..vb. kuruluşlar kaldırılacak
2)Bilişim, Ulaştırma Bakanlığı'nın elinden alınacak.
3)Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri,Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri,Bilgisayar Bilimleri....vb. gibi herhangi bir isim olabilir ayrı bakanlık kurulucak.(Sonuçta TOKİ başkanını bakan yapmak için ayrı bakanlık açan hükümet bunu yapabilir.Çok zor bir şey değil bu.)
4)Kesinlikle sektörü bilen veya bu sektörde çalışmış bir kişi dışarıdan Bakan olarak atanacak.(Ünvan önemli değil)
5)Bakan Yardımcılığına yine aynı şekilde sektörü bilen biri atanacak.(Ünvan önemli değil)
6)Bakanlık Merkezinin,çeşitli illerde aynı MİT gibi şubeleri bulunacak.Nasıl yani ? Şöyle:İzmir,İstanbul,Samsun,Antalya,Malatya,Diyarbakır başta bölge illeri olmak üzere buraya Bakanlığa bağlı şubeler kurulacak.Bu şubeler bölgesel faaliyet gösterip her türlü bilgiyi merkeze bildirecek ve doğrudan Emniyet,Jandarma,Mit gibi teşkiltalarla ortak haberleşme içerisinde olabilecek.
7)Telefon dinlemeleri,internet izlemeleri,filtreleme veya engelleme gibi yasal haklar bakanlık bünyesinde olacak ve böylelikle ağ karmaşası son bulacak.
8)Telefon ve internet hizmeti veren bütün firmalar hakkında herhangi bir şikayet olduğunda gerekli inceleme ve denetleme yetkisi bakanlık bünyesinde olacak.
9)Ulusal çapta bir Siber Saldırı olması halinde sadece bakanlık müdahale edecek.Eğer bakanlık yetersiz kalırsa,bakanlığın izin verdiği kurumlar gerekli desteği verecek.
10)Devletin bütün resmi kurumlarının güvenliğini sağlayabilecek güçte bir yapısı olacak ve bu yapıyı kendi menfaatleri doğrultusunda kullanmayacak kadar da TEMİZ bir teşkilat yapısında olacak.
11)Ülkemizdeki her türlü Bilişim ihalelerini devletin denetleme kurullarıyla birlikte onlara yardımcı olmak maksadıyla katılabilecek ve denetlemeye yardımcı olabilecek.
12)Türkiye'nin Bilişim konusunda en ileri düzeye çıkması için gerekli AR-GE çalışmaları için gerekli ödenekleri çıkaracak ve kendi bünyesinde de AR-GE yapısı olacak.
13)Bu AR-GE ,ASELSAN,HAVELSAN,ROKETSAN ve her türlü yerli yabancı silah,teknoloji,bilişim firmalarıyla beraber ortak projeler üretebilecek.
14)Bakanlığa ve bağlı teşkilatlarına hiçbir şekilde KPSS puanı üzerinden eleman alınmayacak.Bakanlık eleman alma şeklini kendi yapacağı yazılı ve sözlü sınavlarla belirleyip,buradan başarılı olanları çalıştıracak.
15)Gerekli tüzük ve düzenlemeler yukarıda ki maddeler esas alınarak düzenlenip uygulamaya geçilecek.



        Keşke bunlar olsa ama ne demişler "HAYAL KURMAK BEDAVA..."




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder